Cum afectează Omicron copiii? Este virusul Omicron mai puțin sever?

} Ianuarie 19, 2022

Până acum, dovezile sugerează că infecțiile cu Omicron duc mai des la boli ușoare, comparativ cu variantele anterioare ale coronavirusului. La nivel individual, este mai puțin probabil să fii spitalizat sau să ajungi în secțiile de terapie intensivă, mai ales dacă ești vaccinat.

Între timp, oamenii de știință încă învață despre modul în care noua variantă afectează copiii. Specialistul în boli infecțioase pediatrice Asha Bowen spune că este clar că infecțiile cu COVID-19 continuă să fie ușoare la marea majoritate a copiilor.

„În general, majoritatea copiilor sunt fie asimptomatici, fie au o boală foarte ușoară, care poate include un nas care curge, febră sau se simt rău pentru câteva zile”, a spus Dr. Bowen de la Institutul Telethon pentru Copii.

„Copiii își revin relativ repede… iar majoritatea nu au nevoie de îngrijiri medicale sau internare în spital.”

Pe tot parcursul pandemiei, copiii s-au  îmbolnăvit mai puțin de COVID-19, în comparație cu adulții.

Un alt medic pediatru din România, Mihai Craiu spune că numărul copiilor infectați cu COVID-19 este în creștere, iar în cazul Omicron, simptomele nu sunt cele obișnuite bolilor respiratorii.

„La copiii foarte mici putem să ne păcălim. COVID, în epoca Omicron, poate să înceapă ca o gastroenterită acută. Cei mai mulți sugari de ieri au venit cu febră și vărsături, nu au venit ca boală respiratorie – sau nu în prim plan boală respiratorie”, a expicat el.

„Nu severitatea este problema, toate studiile recente confirmă faptul că există o disproporţie foarte mare între contagiozitatea extremă a Omicron şi severitatea relativ puţin importantă. Ceea ce cred că va fi mai greu pentru medicii pediatri o să vină peste o lună. Cifrele noastre sunt ca cele internaţionale, peste tot în lume între 0,5 şi 3% dintre copiii bolnavi ajung să fie spitalizaţi. Ponderea a crescut acum de când circulă Omicron, pentru că sunt mai mulţi copii diagnosticaţi”, a adăugat medicul.

Conform datelor oferite de Ministerul Sanătății din Republica Moldova la data de 11.01.2022, varianta Omicron a fost confirmată la 15 adulți și un copil de două luni.  În total, opt persoane confirmate cu varianta Omicron sunt spitalizate, iar alte opt primesc tratament la domiciliu. Nouă persoane din cele 16 confirmate cu varianta Omicron nu sunt vaccinate.

La o săptămână după ce a fost anunțată oficial identificarea persoanelor infectate cu tulpina Omicron, numărul internărilor în spitalele din capitala Republicii Moldova crește rapid de la o zi la alta, inclusiv în rândul copiilor, atrage atenția Boris Gâlca, șeful Direcției generale asistență medicală și socială a Municipiului Chișinău.

La Spitalul clinic municipal de boli contagioase pentru copii toate paturile sînt ocupate. Boris Gâlca spune că ascensiunea numărului de infectări impune amenajarea unor locuri suplimentare, nu doar în Chișinău, dar și în spitalele din regiuni.

„Înțelegem că și colegii de la Ministerul Sănătății vor dispune activarea spațiilor COVID și în alte instituții republicane. Având în vedere amploarea și tendința alarmantă a cazurilor de COVID la copii, considerăm importantă activarea spațiilor sau spitalelor pediatrice pentru COVID și în zona de nord și în zona de sud. Nu este în competența noastră, dar venim cu un sfat colegial, pentru că presiunea cea mai mare vine în Chișinău. Și nu este normal ca copiii cu COVID să vină de la Briceni sau Vulcănești la Chișinău. Trebuie să avem spitale de referință și la sud, și la nord”, a menționat Boris Gîlca.

Boris Gâlca a precizat că pentru tratarea copiilor, a căror contaminare coincide uneori cu infecția gripală de sezon, au fost mobilizate toate resursele necesare, managerii de spitale fiind îndemnați să fie precauți și să se asigure că au medicamentele și consumabilele necesare.

„Părinții sunt un pic reticenți, dacă pot să zic și respectiv, poate valul acesta, cu accent de îmbolnăvire pe copii, ar putea impulsiona, cel puțin, vaccinarea de la 12 ani, aș vrea să cred. Noi, cel puțin, în sector ridicăm listele copiilor eligibili și începem să-i invităm la vaccinare. Cred eu, părinții ar trebui să se responsabilizeze după numărul impunător de copii care se află acum cu Covid și formele sunt medii spre grave.”

Pe lângă apelurile repetate de a recurge la vaccinare, autoritățile sanitare îndeamnă cetățenii să respecte măsurile restrictive care i-ar proteja de o eventuală contaminare, întâi de toate să poarte masca de protecție în spațiile închise și să păstreze distanța în locurile aglomerate. Boris Gâlca, șeful Direcției generale asistență medicală și socială a Municipiului Chișinău spune că a solicitat sprijinul Ministerului Afacerilor Interne pentru a-i avertiza și eventual sancționa pe cei neglijenți, care ignoră cu bună știință regulile dictate de pandemie.

Surse:

Abc.net.au

Msmps.gov.md

Digi24.ro

moldova.europalibera.org

ipn.md

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Articole similare

Abonare newsletter

Nu ai timp să cauți evenimente kid friendly sau oferte avantajoase pentru tine și familia ta? Atunci lasa-ne pe noi să le căutam pentru tine. Aboneaza-te la newsletterul nostru și îți vom trimite lunar cele mai interesante evenimente și cele mai bune oferte.

Am înregistrat emailul tău cu succes.

Abonare newsletter

Nu ai timp să cauți evenimente kid friendly sau oferte avantajoase pentru tine și familia ta? Atunci lasa-ne pe noi să le căutam pentru tine. Aboneaza-te la newsletterul nostru și îți vom trimite lunar cele mai interesante evenimente și cele mai bune oferte.

Am înregistrat emailul tău cu succes.