Sarcina și infecția COVID-19. Ce ar trebui să cunoaștem?

} Ianuarie 2, 2021

     Anul 2020 a trecut, am intrat în anul 2021 cu speranța că infecția cu virusul COVID – 19 va fi controlată, respectiv omenirea treptat va reveni la cursul normal al vieții. Până atunci, toate măsurile de precauție, ar trebui respectate și în continuare de către fiecare dintre noi, dar în special de către femeile însărcinate.

Ce cunoaștem  despre infecția COVID-19 și sarcină?

   Datele literaturii de specialitate (CDC, SUA) până la moment nu oferă  concluzii clare  referitor la  susceptibilitatea femeilor însărcinate la COVID-19, totuși ținând cont de faptul că femeile gravide trec prin modificari imunologice și fiziologice care le pot face mai vulnerabile  la infecțiile respiratorii virale, există probabilitatea ca ele să fie mai expuse inclusiv la COVID-19.

Cum să se protejeze o femeie gravidă de infecția cu  COVID-19?

pregnant belly with medical protective mask concept pregnancy coronavirus epidemic

    Pînă ajunge și populația Republicii Moldova să beneficieze de vaccinare, femeile însărcinate ar trebui să respecte aceleași măsuri generale de prevenție:

  • Igiena mîinilor  – cu apă și săpun, dacă nu dispuneți la moment de apă, puteți folosi dezinfectante pentru mîini pe bază de alcool.
  • Utilizați masca corect (să acopere gura și nasul), pe care o schimbați cît mai frecvent posibil. Masca ar trebui să fie una medicală. Este demonstrat faptul că măștile din țesături nu vă protejează de COVID-19!
  • Evitați  să atingeți ochii, nasul și gura dacă nu aveți mîinile curate.
  • Respectați distanța fizică de 1 metru în comunicarea cu alte persoane. Nu uitați că fiecare dintre noi reprezintă un potențial COVID-19 infectat.
  • Evitați locurilor publice, aglomerațiile de oameni, transportul public.

     Care sunt simptomele unei gravide infectate cu COVID-19 și cum ar trebui să procedeze?

  • Dacă aveți simptome de răceala (febră, frisoane, tuse, durei de cap, durere în gât, secreții nazale, dificultăți de respirație, slăbiciune generală, ați pierdut gustul sau mirosul) imediat contactați medicul de familie sau sunați la 112.
  • Dacă ați fost în contact cu persoana care manifestă simptomele COVID-19, izolați-vă și  înștiințați medicul de familie pentru o monitorizare zilnică.
  • Hidratați-vă (consumați cît mai multe lichide – apă plată sau ceai) zilnic.
  • Monitorizați valorile temperaturii la ambele mîini de 3 ori pe zi, în cazurile în care dispuneți de pulsoximetru, saturația cu O2.
  • Evitați automedicația – orice tratament trebuie să fie concordat DOAR cu medicul de familie!!!

  Femeile însărcinate infectate cu COVID-19 au un risc crescut de complicații în sarcină?

   Pînă la moment nu dispunem de date privind posibilele complicații la femeile însărcinate care au fost diagnosticate cu COVID-19. Pierderea sarcinii, inclusiv avortul spontan sau decesul fătului au fost observate în cazuri de infecție cu alte coronavirusuri (SARS-CoV si MERS-CoV). Febra înaltă în timpul primului trimestru de sarcină se asociază cu riscul sporit de dezvoltare a  anumitor malformații congenitale. Sigur nu ne putem expune. Totuși studiile sunt în desfășurare și cred că în scurt timp, organizațiile de specialitate se vor expune mai exact, cu date certe, asupra acestei probleme.

Gravidele infectate  cu COVID-19  transmit virusul la fat sau la nou-nascut (transmitere verticala)?

    Rămîne încă necunoscută informația dacă o femeie însărcinată și diagnosticată cu COVID-19 ar putea transmite virusul fătului sau nou-nascutului pe cale  verticală (înainte, în timpul sau dupa naștere). Totuși, în cazurile puțin numeroase de nou-născuți din mame cu COVID-19, niciunul dintre aceștia nu a fost testat pozitiv la virusul care determină COVID-19. Totodată, virusul nu a fost depistat în mostre de fluid amniotic sau în laptele matern. Există totuși riscul infectării fătului după naștere dacă mama nu va respecta aceleași măsuri de profilaxie. Așadar, este vital ca să continuați să respectați măsurile de care vorbeam mai sus.

    Informații clare la acest subiect vor urma cu siguranță…așteptăm să reactualizăm ceea ce cunoaștem la moment. Pînă atunci, AVEȚI GRIJĂ DE SĂNĂTATEA DVS. ȘI DE CEA A OAMENILOR DRAGI!

Mai multe articole ale doctorului Victoria Grejdean Voloceai puteți citi mai jos:

Pași necesari pentru o sarcină în siguranță: https://icopil.md/parenting/pasi-necesari-pentru-o-sarcina-in-siguranta/

Ce este avortul spontan? https://icopil.md/parenting/ce-aste-avortul-spontan/

Victoria Grejdian

Victoria Grejdean-Voloceai
Doctor în științe medicale, Asistent universitar
Medic obstetrician-ginecolog, Categorie superioară la IMSP Spitalul Clinic Municipal Nr.1 și American Medical Center

Shares
0 Comentarii
Feedback direct în conținut
Vezi toate comentariile
Articole similare
Teatru online gratuit, pentru toți copiii din Republica Moldova

Teatru online gratuit, pentru toți copiii din Republica Moldova

Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova, instituție a Guvernului României care are ca principal obiectiv realizarea politicii statului român pentru consolidarea comunității de limbă, cultură, religie, spiritualitate și istorie cu Republica Moldova și-a...

Интервью с инструктором по детскому плаванию

Интервью с инструктором по детскому плаванию

Никита Руденко, Мастер спорта, Чемпион Pеспублики Молдова, участник чемпионата СНГ. 1) Никита, расскажите в чем польза от занятий по плаванию? - Плавание является одним из видов спорта, который гармонично развивает человека, и равномерно оказывает физическую нагрузку...

Programul lunii iulie la Teatrul “Licurici”

Programul lunii iulie la Teatrul “Licurici”

Bun venit în lumea basmelor!Adresa Teatrului: Chişinău, str. 31 AUGUST 1989, nr.121Programul de lucru al casei de bilete:09:00 - 14:00Zile libere: Luni, Marți Costul unui bilet:Copii - 50 lei, Maturi - 50 leiacum și rezervări...

Interviu cu Olga Lopatsky, primul fotograf de nașteri din Moldova.

Interviu cu Olga Lopatsky, primul fotograf de nașteri din Moldova.

Despre fotografa Olga Lopatsky am aflat întîmplător, cînd am vazut la prietena mea niște poze extraordinare din ziua în care a născut al doilea copil la maternitate. Am rugat-o atunci să-mi facă cunoștință cu ea, pentru a o întreba dacă ar vrea să-mi acorde un...

Abonare newsletter

Nu ai timp să cauți evenimente kid friendly sau oferte avantajoase pentru tine și familia ta? Atunci lasa-ne pe noi să le căutam pentru tine. Aboneaza-te la newsletterul nostru și îți vom trimite lunar cele mai interesante evenimente și cele mai bune oferte.

Am înregistrat emailul tău cu succes.

Abonare newsletter

Nu ai timp să cauți evenimente kid friendly sau oferte avantajoase pentru tine și familia ta? Atunci lasa-ne pe noi să le căutam pentru tine. Aboneaza-te la newsletterul nostru și îți vom trimite lunar cele mai interesante evenimente și cele mai bune oferte.

Am înregistrat emailul tău cu succes.