Interviu cu Olga Lopatsky, primul fotograf de nașteri din Moldova.

} Aprilie 7, 2021

Despre fotografa Olga Lopatsky am aflat întîmplător, cînd am vazut la prietena mea niște poze extraordinare din ziua în care a născut al doilea copil la maternitate. Am rugat-o atunci să-mi facă cunoștință cu ea, pentru a o întreba dacă ar vrea să-mi acorde un interviu. După discuția avută cu Olga, am înțeles că este de o finețe, sensibilitate și bun simț rar întîlnit astăzi. Drept dovadă sunt și mărturiile mămicilor care au apelat la serviciile ei (le puteți citi la sfîrșitul articolului). De altfel, doar o asemenea femeie poate simți și imortaliza cu precizie cele mai frumoase clipe din viața unei mame.

Spune-ne un pic despre tine. Cine este Olga Lopatsky?

Hmm, sînt o femeie fericită, mîndră de a fi soție și mamă a 2 copii minunați. Sunt fotograf de aproximativ 3 ani, iar pînă atunci am fost lucrător bancar în domeniul creditării.

Cum a venit decizia de a fotografia anume nașteri?

Fotografia nașterilor a fost de fapt cauza pentru care am început să studiez fotografia în sine. Provenind din familie de medici, mereu eram cu gîndul la mămicile în devenire. Îmi doream să asist la miracolul nașterii unei noi vieți. Trecînd și eu prin prima naștere la care nu am făcut nici o poză, am înțeles că la următoarea trebuie obligatoriu să păstrez amintirea clipelor irepetabile a primei întîlniri cu copilașul meu. Deci la a doua naștere, soțul a fost acela care a făcut poze și a înregistrat secvențe video cu telefonul. Aunci am decis sigur că asta voi face: voi oferi mămicilor posibilitatea de a imortaliza momentele cele mai importante din viață – nașterea copilașului.

Administrația spitalului, doctorii și moașele cum privesc această inițiativă a părinților, de a invita un fotograf în sala de nașteri? Sunt receptivi sau sceptici? Este greu de a primi asemenea aprobare din partea administrației spitalului?

Cînd eram la început și aveam înțelegeri cu primele mele eroine, doctorii și asistentele medicale erau destul de sceptice dar și uimite de dorința mămicilor în a avea aceste momente imortalizate. Totuși, doctorul vede procesul nașterii prin prisma actului său medical, de cele mai multe ori fără multe emoții.

Am fost prima în Moldova care a pășit în acest domeniu de fotografie. A fost destul de complicat să explic ce și cum vreau să prind în vizor, și primele mele sesiuni obligatoriu le arătam medicilor, care mi-au permis asistarea (a fost un fel de aprobare). Și atunci cînd doctorii vedeau rezultatul final, își schimbau totalmente viziunea față de asistarea fotografului la naștere. Înțelegeau că fotografia mea nu este despre actul medical sau procesul fiziologic al nașterii. Fotografia este despre dragoste, multă dragoste, este despre emoții și trăiri, despre momente unice și cele mai importante, cele mai intense clipe din viața unui cuplu.

Acum îmi este deja mult mai ușor și se întîmplă foarte rar ca medicul să fie uimit de dorința mamei de a veni însoțită de fotograf. Personalul medical dar și societatea își schimbă viziunea asupra acestui domeniu de fotografie.

Cum ești în timp ce te afli acolo și faci poze? Ești vorbăreață sau te strădui să fii cît mai discretă?

Mereu depind și încerc să mă adaptez eroinei mele. Nașterea este un proces foarte intim, personal și pentru fiecare mămică el este diferit. Cineva simte necesitatea în exteriorizarea emoțiilor, durerii, poate striga, ba chiar să înjure și așa trece mai lejer peste durere. Iar o altă femeie în aceste clipe se contopește cu tot universul, simte o armonie cu propriul corp, nu are nevoie de nimeni în jur, sau din contra, simte necesitatea de a sta în brațele omului drag și asta o ajută. Noi sîntem atît de diferite…

Pentru mine cel mai important este să nu aduc nici o schimbare personală în starea parturientei. Ea trebuie să-și trăiască clipa. Adică dacă eroina mea vorbește cu mine, are nevoie de orice susținere, de o glumă care ar degaja atmosfera, de o susținere, eu mereu sînt aproape. Însă dacă simt că femeia în aceste clipe vrea să nu fie deranjată, eu practic mă contopesc cu peretele și încerc să fiu maxim invizibilă și discretă.

Este greu să faci poze cînd nu ai mereu lumina potrivită sau unghiul potrivit? Sau cînd ai acolo persoane care nu doresc să fie în cadru?

Da, lumina și unghiul sînt pilonii unei fotografii bune. În timpul nașterii eu nu folosesc bliț care ar deranja atît parturienta cît și personalul medical, și mai cu seamă nou-născutul. Profit la maxim de lumina existentă. Dacă este lumina zilei, este perfect. Dacă se întîmplă nașterea noaptea sau cu lumina din sala de naștere, asta e. Mă rezum la condițiile existente, încercînd să prind atît unghiul favorabil, cît și lumina. Dar cel mai important în fotografia mea, este starea eroinei, momentul irepetabil. Anume acești doi factori fac fotografia să vibreze, să trăiască, să trezească emoții.

Ai avut clienți care au vrut poze chiar cu momentul nașterii, adică momentul în care copilul iese în mod natural și nu vorbim aici de cezariană?

De obicei înainte de a porni aparatul foto, mereu convenim cu eroina despre ce și cum fotografiez, pentru ca ea să fie liberă, degajată, să aibă încredere în mine. Dacă mi se cere să fotografiez momentul expulziei copilului, ieșirii lui din col, da, sigur voi fotografia aceasta. Și da, am avut așa solicitări. Dar de regulă, mămicile noastre totuși sînt mai rezervate și preferă să lase momentul expulziei în afara vizorului aparatului de fotografiat.

Ce îți place cel mai mult la acest proces?

Cu fiecare naștere la care asist, fie naturală ori cezariana, retrăiesc din nou emoțiile nașterilor mele! Anume atunci cînd am născut, m-am simțit împlinită. E o senzație extraordinară să treci iar și iar prin aceste stări, dar și să vezi cum alte femei pășesc pragul și devin Mame! E sublim momentul și sînt fericită că pot oferi mămicilor ocazia și posibilitatea de a imortaliza aceste clipe!

Ai o fotografie preferată din toate cele făcute pînă acum?

Sînt o mulțime de poze pe care le ador! Îmi plac la nebunie pozele cu parturientele în ultimele clipe înainte de naștere, suspansul din aceste poze, starea în care se aprofundează. Femeia în naștere este extraordinar de frumoasă! Emană atîta dragoste, putere, siguranță, încredere…Ceea ce văd eu și ce prinde aparatul de fotografiat în vizor, nu poate fi descris în cuvinte.

Ador clipele primei întîlniri cu bebelușul: tandrețea, fericirea imensă, lacrimile, clipele din ora magică…

Cu regret, nu am mereu acordul pentru publicarea acestor momente. Și cît de tare nu mi-aș dori să arăt clipele prețioase, înțeleg și respect decizia părinților la păstrarea acestora doar pentru familie.

Ce le-ai sugera părinților care stau la îndoială, să ia cu ei un fotograf la naștere sau nu?

Să nu stea la îndoială! De-a lungul vieții noi fotografiem o mulțime de evenimente: perioada de graviditate, cumatria, sărbătorim și fotografiem primul anișor al copilului, al doilea, al 10-lea… De ceva timp e tendința de a fotografia ce mîncăm, unde mergem, călătorim, cu cine ieșim la un ceai…

Dar uite că sărbătoarea cea mai importantă din viață-nașterea propriului copilaș, fericirea părinților, primul sărut, prima privire, prima atingere, pînă acum rămîneau în afara vizorului. Însă aceste moment merită și trebuie păstrate în amintiri frumos. Oare poate fi ceva mai important?

Cum trebuie să se pregătească mămicile pentru o asemenea fotosesie?

Mămica se pregătește doar pentru a se întîlni cu bebelușul său.

Graviduța trebuie să fie pregătită psihologic și emoțional pentru naștere. Cu cît femeia înțelege mai bine procesul nașterii, etapele, știe cum se poate autoajuta, cunoaște tehnicile de diminuare a durerii și discomfortului, își cunoaște corpul și îl simte în travaliu, cu atît nașterea acestei mămici decurge mai ușor. De aceea, graviduțelor mele le sugerez mereu să facă cursuri prenatale, care le-ar ajuta eventual să treacă cît mai ușor peste durerile nașterii.
Iar ce ține de fotografie, este totalmente lucrul meu.

Cum te pot contacta mămicile?

Sînt mereu disponibilă la telefon, pagina de Facebook – Olga Lopatsky Photography și Instagram. Urmează în curînd și lansarea site-lui propriu, dar aici încă mai am de lucru.

Îți mulțumim mult pentru interviu Olga și îți urăm mult succes în continuare!

Mersi și eu!

“Olga, îți mulțumim pentru pozele extraordinare, dar cel mai important mulțumim pentru amintirile pentru întreaga viață. Cu siguranță vom retrăi aceste momente mereu, datorită pozelor tale magnifice. Apreciem profesionalismul și talentul tău și mulțumim pentru că ai surprins primele zile din viața lui Darius. Te cuprindem!” Beatrice Dornean

“Olga o să vă încînte cu prezența sa din primele secunde. Este o persoană foarte plăcută. Este un specialist foarte bun. Eu am rămas foarte mulțumită de serviciile prestate, chiar și medicii o recomandă. Mă bucur că am avut-o alături în una din cele mai importante zile din viața mea.” Alina Angheluţa

“Ceea ce diferențiază un fotograf de un fotograf înnăscut, e arta de a vedea cu sufletul tot ceea ce pozează. Olga este unul înnăscut. A fost o experiență plăcută și foarte emoționantă să împart momentele cele mai importante din viață alături de ea. Mulțumesc din suflet pentru pozele perfecte din ajunul și chiar din timpul nașterii, a fost ceva fenomenal.” Tatiana Taniusha

“Умение поймать редкие моменты”. Сергей Истрате

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Articole similare
Teatru online gratuit, pentru toți copiii din Republica Moldova

Teatru online gratuit, pentru toți copiii din Republica Moldova

Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova, instituție a Guvernului României care are ca principal obiectiv realizarea politicii statului român pentru consolidarea comunității de limbă, cultură, religie, spiritualitate și istorie cu Republica Moldova și-a...

Интервью с инструктором по детскому плаванию

Интервью с инструктором по детскому плаванию

Никита Руденко, Мастер спорта, Чемпион Pеспублики Молдова, участник чемпионата СНГ. 1) Никита, расскажите в чем польза от занятий по плаванию? - Плавание является одним из видов спорта, который гармонично развивает человека, и равномерно оказывает физическую...

Programul lunii iulie la Teatrul “Licurici”

Programul lunii iulie la Teatrul “Licurici”

Bun venit în lumea basmelor!Adresa Teatrului: Chişinău, str. 31 AUGUST 1989, nr.121Programul de lucru al casei de bilete:09:00 - 14:00Zile libere: Luni, Marți Costul unui bilet:Copii - 50 lei, Maturi - 50 leiacum și rezervări...

Abonare newsletter

Nu ai timp să cauți evenimente kid friendly sau oferte avantajoase pentru tine și familia ta? Atunci lasa-ne pe noi să le căutam pentru tine. Aboneaza-te la newsletterul nostru și îți vom trimite lunar cele mai interesante evenimente și cele mai bune oferte.

Am înregistrat emailul tău cu succes.

Abonare newsletter

Nu ai timp să cauți evenimente kid friendly sau oferte avantajoase pentru tine și familia ta? Atunci lasa-ne pe noi să le căutam pentru tine. Aboneaza-te la newsletterul nostru și îți vom trimite lunar cele mai interesante evenimente și cele mai bune oferte.

Am înregistrat emailul tău cu succes.