Povestea din farfurie! Cum convingem copilul să mănînce cu poftă?

} Martie 19, 2021

Cîte din noi am încercat să facem mîncarea cît mai apetisantă pentru copilașii noștri? Și la cîte ne-a reușit? 🙂 După 2-3 nereușite, am dat din mînă și am renunțat. Nu și Natalia. Indrăgostită de frumos, a încercat să aducă actul creației în bucătărie și i-a reușit. Mîncare pentru copii atît de frumos aranjată, am văzut doar la japonezi care sunt celebri pentru felul în care reușesc să dea produselor asemănare aproape perfectă cu personajele din desene animate sau animăluțe. Dar nasc și la Moldova oameni, și mai ales gospodine care crează adevărate povești în farfurie pentru copilașii lor. Natalia Mihăiluță este una din aceste mămici care m-a fascinat pur și simplu cu creațiile sale.

– Natalia, privind aceste poze, probabil multe mămici se întreabă dacă ești bucătar profesionist, deoarece ți-au ieșit într-adevăr într-un mare fel. Pentru a elucida acest mister, te rog să ne spui dacă ești sau nu bucătar de meserie?

Sunt o mama și o soție căreia îi place să gătească dar nu sunt bucătar de meserie, doar o curioasă de artă culinară. În timpul meu liber mă dedic artei desenului și sculpturii. În farfurie ca și pe hîrtie ingredientul secret este imaginația.

– Cum ți-a venit ideea de a-ți surprinde copilul cu aceste platouri minunate? A fost o necesitate pentru că copilul refuza să mănînce anumite feluri de mîncare sau ai vrut doar să-i faci o surpriză frumoasă?

Ideea de a face ceva diferit cu mîncarea în farfurie mi-a venit cînd fetița mea era mai mică și pe „meniu” apăreau mai mult piureurile. Și ca să nu pară că mănîncă același fel, îi făceam combinații de culori sau un aranjament diferit. Apoi,cu trecerea timpului îi făceam ceva special în weekend sau în zile speciale.

Anul 2020 și pandemia ne-au adus în fața unei situații diferite – grădinița a fost închisă și joaca în parc nu mai era o opțiune din cauza riscurilor, așa că a trebuit și noi ca și alți părinți să găsim soluții inovative pentru a-i distra pe copii. Pe lîngă jocurile pe care le inventăm împreună, am revenit la ideea de a o surprinde cu aceste aranjamente. Reacția și bucuria de pe chipul ei mă ține motivată să continui să inventez și să încerc alte modele.

– Copilașul mănîncă mai cu poftă  cînd are în față o asemenea poveste?

Da,cu siguranță. Prin joacă și prin imaginație copiii cresc mai fericiți și mănîncă mai cu poftă.

– Cît de des reușești să-ți surprinzi fetița cu asemenea bucate și cît timp îți ia prepararea lor? Nu îți cere zilnic să-i faci asemenea minunății?

Da, mă întreabă zilnic: azi ce surpriză o să am? Din păcate nu reușesc zilnic (priorități, obligații). Este o fetiță înțelegătoare și am grija de fiecare dată să îi explic și ei acest lucru. Cînd îmi vine o ideie, vreau să o surprind și să îi arăt cît o iubesc. Timpul dedicat e diferit la fiecare farfurie, unele de 5 minute, altele 10, 20 sau mai mult dar cu siguranță merită, expresia chipului ei surprins e o recompensă extraordinară.

– Poate fi acesta un truc pentru a convinge copilul să mănînce un fel de mîncare  pe care îl refuză categoric?

Sunt sigură că ajută, dar mai ajută și faptul că îi explici copilului beneficiile fiecărui aliment și cu ce îi ajută pe ei în creșterea și dezvoltarea lor personală.

– De unde te inspiri pentru noi bucate?

Lumea înconjurătoare e  cea mai  buna inspirație, plus un pic de imaginație.

– Natalia, îți mulțumim mult pentru interviu și așteptăm noi poze care să ne inspire!

131909079 10222681847930339 6407989123626329354 o 2
Natalia Mihăiluță

Cu mult drag!

Scrieți mai jos în comentarii dacă doriți să aflați de la Natalia cum se fac aceste minunății și poate o convingem să ne divulge din secrete! 😉

Shares
1 Comentariu
Cele mai vechi
Cele mai noi Cele mai votate
Feedback direct în conținut
Vezi toate comentariile
Articole similare
Teatru online gratuit, pentru toți copiii din Republica Moldova

Teatru online gratuit, pentru toți copiii din Republica Moldova

Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova, instituție a Guvernului României care are ca principal obiectiv realizarea politicii statului român pentru consolidarea comunității de limbă, cultură, religie, spiritualitate și istorie cu Republica Moldova și-a...

Интервью с инструктором по детскому плаванию

Интервью с инструктором по детскому плаванию

Никита Руденко, Мастер спорта, Чемпион Pеспублики Молдова, участник чемпионата СНГ. 1) Никита, расскажите в чем польза от занятий по плаванию? - Плавание является одним из видов спорта, который гармонично развивает человека, и равномерно оказывает физическую нагрузку...

Programul lunii iulie la Teatrul “Licurici”

Programul lunii iulie la Teatrul “Licurici”

Bun venit în lumea basmelor!Adresa Teatrului: Chişinău, str. 31 AUGUST 1989, nr.121Programul de lucru al casei de bilete:09:00 - 14:00Zile libere: Luni, Marți Costul unui bilet:Copii - 50 lei, Maturi - 50 leiacum și rezervări...

Interviu cu Olga Lopatsky, primul fotograf de nașteri din Moldova.

Interviu cu Olga Lopatsky, primul fotograf de nașteri din Moldova.

Despre fotografa Olga Lopatsky am aflat întîmplător, cînd am vazut la prietena mea niște poze extraordinare din ziua în care a născut al doilea copil la maternitate. Am rugat-o atunci să-mi facă cunoștință cu ea, pentru a o întreba dacă ar vrea să-mi acorde un...

Abonare newsletter

Nu ai timp să cauți evenimente kid friendly sau oferte avantajoase pentru tine și familia ta? Atunci lasa-ne pe noi să le căutam pentru tine. Aboneaza-te la newsletterul nostru și îți vom trimite lunar cele mai interesante evenimente și cele mai bune oferte.

Am înregistrat emailul tău cu succes.

Abonare newsletter

Nu ai timp să cauți evenimente kid friendly sau oferte avantajoase pentru tine și familia ta? Atunci lasa-ne pe noi să le căutam pentru tine. Aboneaza-te la newsletterul nostru și îți vom trimite lunar cele mai interesante evenimente și cele mai bune oferte.

Am înregistrat emailul tău cu succes.