Cum să rămîi sănătos în preajma animalului de companie

} August 30, 2022

Riscurile și beneficiile animalelor de companie

Există multe beneficii pentru sănătate dacă deții un animal de companie. Ele pot crește oportunitățile de a face mișcare, de a ieși afară și de a socializa. Plimbarea regulată sau jocul cu animalele de companie poate scădea tensiunea arterială, nivelul colesterolului și nivelul trigliceridelor. Animalele de companie pot ajuta la gestionarea singurătății și a depresiei, oferindu-ne companie.

Cu toate acestea, animalele de companie pot avea uneori microbi dăunători care ne pot îmbolnăvi chiar și atunci când animalul de companie pare sănătos. Bolile pe care oamenii le primesc de la animale se numesc boli zoonotice. Mai jos sunt câteva sfaturi pentru a vă ajuta pe dumneavoastră și familia  dumneavoastră să rămâneți sănătoși în timp ce vă bucurați de compania animalelor de companie.

Alege animalul potrivit

Înainte de a adopta un nou animal de companie, asigură-te că acesta este cel potrivit pentru tine și familia ta. Faceți câteva cercetări în prealabil despre nevoile specifice ale animalului. Pune-ți aceste întrebări înainte de a-ți lua un animal de companie:

Cât va trăi acest animal?

Ce mănâncă animalul de companie?

De câtă mișcare are nevoie animalul de companie?

Cât de mare va deveni?

Cât va costa îngrijirea veterinară?

Am suficient timp să îngrijesc și să curăț în mod corespunzător după animalul de companie?

De ce tip de habitat are nevoie acest animal de companie pentru a fi sănătos?

De ce tip de exercițiu are nevoie acest animal de companie?

Animalele de companie sunt permise în casa, sau apartamentul meu?

Există copii mici, persoane în vârstă sau persoane cu un sistem imunitar slab care vor avea grijă de animalul de companie sau vor fi în preajma animalului?

Unii oameni sunt expuși unui risc mai mare de boli pe care animalele le pot transmite

Copiii mai mici de 5 ani, persoanele cu sistemul imunitar slăbit și persoanele cu vârsta de 65 de ani și peste sunt mai expuși la microbii, femeile însărcinate au un risc mai mare pentru anumite boli legate de animale. Înainte de a obține un nou animal de companie, țineți cont de următoarele:

Familiile cu copii mai mici de 5 ani nu ar trebui să aibă animale de companie reptile (broaște țestoase, șopârle, șerpi), amfibieni (broaște, broaște râioase) sau păsări de curte.

Femeile însărcinate ar trebui să evite să adopte o nouă pisică, în special pisoi. Pisicile pot purta un parazit care provoacă toxoplasmoză – o boală care poate provoca malformații congenitale. Dacă sunteți însărcinată, nu trebuie să renunțați la pisica actuală, dar ar trebui să evitați să-i schimbați așternutul.

Modalități de a rămâne sănătos în preajma animalelor de companie

Indiferent dacă vă jucați, hrăniți sau faceți curățenie după animalul dvs. de companie, este important să vă spălați pe mâini pentru a reduce riscul de îmbolnăvire din cauza microbilor pe care îi pot purta animalele de companie.

Spălați întotdeauna mâinile:

După ce ați atins sau v-ați jucat cu animalul de companie.

După ce ați hrănit animalul de companie.

După manipularea habitatelor sau echipamentelor pentru animale de companie (cuști, rezervoare, jucării, vase cu alimente și apă etc.).

După ce ați părăsit zonele în care locuiesc animale (cotețe, hambare, etc), chiar dacă nu ați atins animalele.

Înainte de a mânca și de a bea.

Înainte de a pregăti alimente sau băuturi.

După îndepărtarea hainelor sau pantofilor murdari.

Apa  și săpunul sunt cele mai bune pentru spălarea mâinilor, dar puteți folosi și dezinfectant pentru mâini până când sunt disponibile apa și săpunul. Adulții ar trebui să ajute întotdeauna copiii mici cu spălarea mâinilor.


Ai grijă de sănătatea animalului tău de companie

Vizitele regulate la veterinar sunt esențiale pentru o bună sănătate a animalelor de companie. Oferă animalului tău o dietă bună, apă proaspătă, așternut curat și multă mișcare.

Mențineți o bună igienă a animalelor de companie

Țineți animalele de companie și proviziile lor în afara bucătăriei. Dezinfectați cuștile și castroanele animalelor de companie în afara casei, atunci când este posibil. Nu curățați niciodată castroanele în chiuveta de bucătărie, zonele de preparare a alimentelor sau chiuveta de la baie. Animalele de companie pot contamina suprafețele din casa dvs. cu microbi.

 Îndepărtați întotdeauna fecalele câinelui dvs. din curte și din locurile publice folosind o pungă și aruncați-le la gunoi. Fecalele de câine și pisică pot conține paraziți și microbi care pot fi dăunători pentru oameni.

Învățați copiii cum să interacționeze cu animalele

Animalele de companie îi pot învăța pe copii compasiune și responsabilitate. Cu toate acestea, copiii mai mici de 5 ani trebuie supravegheați în timp ce interacționează cu animalele pentru a asigura siguranța copilului și a animalului de companie. Învață-i pe copii să se spele pe mâini imediat după ce s-au jucat cu animalele sau cu orice altceva din mediul animalelor (cuști, alimente sau vase cu apă). Nu lăsați copiii să sărute animalele de companie sau să-și pună mâinile sau alte obiecte în gură după ce s-au jucat cu  animale.

Sursa: CDC Referirea la anumite produse comerciale, producători, companii sau mărci comerciale nu constituie aprobarea sau recomandarea din partea Guvernului S.U.A., Departamentului de Sănătate sau Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.





5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Articole similare

Abonare newsletter

Nu ai timp să cauți evenimente kid friendly sau oferte avantajoase pentru tine și familia ta? Atunci lasa-ne pe noi să le căutam pentru tine. Aboneaza-te la newsletterul nostru și îți vom trimite lunar cele mai interesante evenimente și cele mai bune oferte.

Am înregistrat emailul tău cu succes.

Abonare newsletter

Nu ai timp să cauți evenimente kid friendly sau oferte avantajoase pentru tine și familia ta? Atunci lasa-ne pe noi să le căutam pentru tine. Aboneaza-te la newsletterul nostru și îți vom trimite lunar cele mai interesante evenimente și cele mai bune oferte.

Am înregistrat emailul tău cu succes.