CUPLUL INFERTIL 

} Septembrie 16, 2022

Victoria Grejdean-VoloceaiDoctor în științe medicale, Asistent universitarMedic obstetrician-ginecolog, Categorie superioară la IMSP Spitalul Clinic Municipal Nr.1

Infertilitatea reprezintă o problemă medico-socială complexă, a cărei incidență înregistrează 8-29%  în țările lumii. Orice cuplu poate avea această problemă. Totuși, este binecunoscut faptul că fertilitatea scade odată cu vârsta și dacă acest lucru intervine și pe fondul altor probleme, situația devine și mai complicată. 

Cînd un cuplu poate fi considerat infertil?

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, un cuplu poate fi considerat infertil dacă sarcina nu apare după o perioadă de un an de zile de contact sexual neprotejat. La cuplurile mature, peste 35 de ani, perioada aceasta se restrânge la 6 luni. 

  • Așadar, nu vă precipitați să efectuați examinări complexe dacă nu ati depășit această perioadă.
  • Dacă totuși se stabilește lipsa sarcinii, ambii parteneri trebuie să se adreseze unui medic specialist în infertilitate care va recomanda diverse tipuri de analize și investigații utile ce au drept scop stabilirea unui diagnostic și va sugera opțiunile de tratament.

Cauzele infertilității în cuplu

Cauzele infertilității în cuplu sunt multiple și pot fi clasificate în cauze sociale și medicale; cauze masculine și feminine. Pentru excluderea cauzei masculine, care reprezintă de fapt cea mai simplistă cale, este obligatorie efectuarea unei investigații numită – spermogramă, cu respectarea în detaliu a tuturor cerințelor care vizează o astfel de analiză. Medicul androlog este cel care constată cauzele infertilității masculine, indică tratamentul și oferă un prognostic.

Cauzele sociale,  legate de stilul de viață ale infertilității femeilor

  • Vârsta –  capacitatea de procreare începe să scadă destul de puternic în jurul vârstei de 35 de ani, atunci când puține femei rămân însărcinate după 3 ani de încercări. Explicația medicală vine de cele mai multe ori din faptul că scade rezerva ovariană, iar ovarele produc mai puține ovule și de calitate scăzută.
  • Greutatea – supraponderabilitatea și obezitatea se asociază cel mai des cu o disfuncție ovariană și lipsa ovulației.
  • Cauzele  medicale ale infertilității femeilor

În afara factorilor ce țin de stilul nostru de viață și de mediul în care trăim (care îi putem  ține sub control cu puțin efort), există și numeroase cauze medicale ce contribuie la apariția infertilității. Le amintim pe cele mai frecvente:

  • cauza peritonial-tubară – (apare în rezultatul unor patologii cu transmitere sexuală, cel mai frecvent precum Chlamydia și Gonooreea);
  • cauza endocrină(sindromul ovarelor polichistice, hyperprolactinemia, hypotiroidia, insuficiența ovariană premature, etc);
  • cauza uterină – (miomul uterin, polipul endometrial, adenomioza, sinechiile uterine, malformații uterine, etc);
  • endometrioza;
  • patologia colului uterin;
  • imunologică;

Care sunt investigațiile necesare  pentru identificarea cauzei feminine?

După efectuarea unei vizite la medic, în care se abordează istoricul bolii, istoricul familial, patologiile concomitente, se stabilește spectrul de investigații necesar pentru stabilirea unui diagnostic cert.

  1. Analize hormonale  și ale infecțiilor care determină nivelul hormonilor implicați în ovulație și depistează eventuale infecții.
  2. Ecografia ca metodă imagistică cu ajutorul căreia se identifică posibile anomalii ale ovarelor și uterului, patologii ale trompelor uterine, se constată semne specifice pentru ovulație.
  3. Histerosalpingografia care evaluează afecțiunile uterului, trompelor uterine și identifică eventuale obstrucții.
  4. Histeroscopia cu ajutorul căreia se diagnostică patologia colului uterin și a uterului.
  5. Laparoscopia – standartul de aur de diagnostic și tratament al patologiei tubare, ovariene și uterine.

Reține!

Motivele pentru care nu poți rămâne însărcinată sunt numeroase. Numai un medic specialist în infertilitate îți poate oferi un diagnostic corect și îți poate recomanda un tratament eficient. De aceea NU trebuie să te descurajezi,  dar să apelezi la ajutor specializat înainte ca acest lucru să îți afecteze încrederea în tine și echilibrul în relație.

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Articole similare

Abonare newsletter

Nu ai timp să cauți evenimente kid friendly sau oferte avantajoase pentru tine și familia ta? Atunci lasa-ne pe noi să le căutam pentru tine. Aboneaza-te la newsletterul nostru și îți vom trimite lunar cele mai interesante evenimente și cele mai bune oferte.

Am înregistrat emailul tău cu succes.

Abonare newsletter

Nu ai timp să cauți evenimente kid friendly sau oferte avantajoase pentru tine și familia ta? Atunci lasa-ne pe noi să le căutam pentru tine. Aboneaza-te la newsletterul nostru și îți vom trimite lunar cele mai interesante evenimente și cele mai bune oferte.

Am înregistrat emailul tău cu succes.