Laptele matern, laptele praf și laptele de vacă. Care este diferența dintre ele?

} Septembrie 9, 2022


Alăptarea nou-născutului și mai apoi a bebelușului este o componentă foarte importantă pentru starea lui de sănătate. Anual, prin organizarea corectă a alimentației, ar putea fi salvați peste 800.000* de bebeluși la nivel mondial (conform statisticelor OMS). Această cifră demonstrează încă o dată cât de importantă este alimentația în viața unui bebeluș (la fel ca și în cazul copiilor mai mari sau al adulților).

*Este vorba despre copii care decedează din cauza lipsei unei alimentații calitative și echilibrate.

Organizația Mondială a Sănătății clasifică în 4 categorii alimenția pentru nou-născuți și sugari, conform calității acesteia:

1. Laptele matern direct din sân

2. Laptele matern stors

3. Laptele matern de la un donator

4. Formula artificială de lapte praf

Din câte observați, în această listă nu se regăsește laptele de vacă sau de capră și acesta este unul din subiectele despre care vrem să discutăm în acest articol cu consultanta în alăptare Olga Gutium, dar și cu pediatrul Mihai Stratulat. De asemenea am rugat consultanta în alăptare să ne explice pe îndelete care este diferența dintre laptele matern, laptele animal și formula adaptată de lapte praf.

Când vine vorba de alimentația sugarilor, care este diferența nutrițională dintre laptele matern, formula de lapte praf și laptele de vacă?

Olga Gutium (consultantă în alăptare)Unica alimentație naturală pentru un bebeluș este laptele matern al mamei sale. Laptele matern conține toate elementele necesare pentru dezvoltarea și creșterea armonioasă a copilului și anume în cantitățile necesare. Acesta este înzestrat cu imunoglobuline, anticorpi, fermenți, hormoni de creștere și elemente ce împiedică dezvoltarea proceselor inflamatoare sau a infecțiilor. Anume aceste componente este imposibil de reprodus în laboratoare și de le inclus în formula artificială de lapte praf.

Majoritatea acestor componente nu se pot găsi nici în laptele animal, fie de vacă sau de capră, iar cele care se găsesc sunt în cantități nepotrivite pentru puiul de om.

Un bebeluș și un vițeluș atunci când se nasc, au diferite obiective în ceea ce privește creșterea și dezvoltarea. Vițelul are nevoie să ia foarte repede în greutate, să își crească masa musculară rapid, iar puiul de om să-și dezvolte sistemul nervos și creierul, acestea fiind imature încă la momentul nașterii. Aceasta este cea mai importantă diferență dintre bebelușii celor două specii și de aici se trage și diferență de componență a laptelui.

Laptele uman este cel mai dulce  comparativ cu laptele a tuturor mamiferelor. Laptele de vacă este bogat în proteine (în jur de 4%), laptele matern este bogat în carbohidrați (7%), iar proteine conține în jur de 1%. Pe lângă cantitatea proteinelor, diferă și tipul acestora. Proteina de zer este de 3 ori mai multă în laptele matern decât în laptele de vacă, iar funcția acesteia este să apere copilul de infecții. Cazeina- proteina care este digerată greu de sistemul digestiv uman, alcătuiește 80% din laptele de vacă, pe când în laptele matern se găsește în proporție de 35 la sută. De asemenea fierul, care este extrem de important pentru sănătatea și dezvoltarea copilului, se asimilează insuficient din laptele de vacă.

Formula artificială de lapte praf (LP) are la bază același lapte de vacă sau de capră (mai rar), dar este adaptată pe cât este asta de posibil. În primul rând este adaptată cantitatea proteinelor, dar chiar și în cea mai scumpă formulă de lapte praf, cantitatea de proteine este peste 1%. LP este ceva mai ușor de digerat și de asimilat. Cu toate acestea, chiar și cea mai scumpă și sofisticată formulă de LP are în jur de 50 de elemente necesare bebelușului, pe când în laptele matern la moment au fost studiate peste 800 de elemente, iar altele rămân încă neînțelese ca funcție. Când vorbim de elemente, ne referim la imunoglobuline, fermenți, hormoni, factori de creștere, ceea ce nu se găsește în nici o formulă de lapte praf și nici în laptele animal. Ce ține de fierul din LP, acesta deasemenea se asimilează în cantități insuficiente.

Este vreo diferență în acest sens dintre laptele că vacă și cel de capră?

Olga Gutium: În mare măsură laptele de vacă și cel de capră nu se prea diferențiază. Nici unul, nici altul nu reprezintă o alimentație potrivită bebelușilor și nu poate acoperi necesitățile nutriționale ale sugarului. 

Cum rămâne cu copiii care din anumite motive nu au acces la laptele matern? Ce se oferă bebelușului?

Conform datelor OMS, doar 3% dintre femei nu pot alăpta și este vorba în acest caz de probleme grave de sănătate, de dereglări hormonale serioase (ceea ce uneori înseamnă ca femeia poate alăpta doar parțial) sau boli grave precum SIDA sau perioada procedurilor de chimio-terapie. De asemenea mai sunt situații când nou-născutul își pierde mama într-un fel sau altul. În toate aceste cazuri este recomandată alimentația cu formula adaptată de lapte praf pe care o va recomanda medicul pediatru.

Care sunt riscurile oferirii de lapte animal sugarilor ca alimentație de bază?

Mihai Stratulat (pediatru): Laptele de vacă este conceput pentru viței, iar laptele matern pentru copii. Sunt numeroase studii care demonstrează că un copil alăptat se va dezvolta mai armonios din punct de vedere fizic și psiho-emoțional, de asemenea va avea un IQ mai înalt, decât dacă ar fi alimentat cu lapte praf. Nu mai vorbim deja despre cazul în care acesta este hrănit cu lapte de vacă sau de capră. Este recomandat copii să fie alăptați, în cazul în care acest lucru nu este posibil, atunci se va oferi formula adaptată de lapte praf, dar în nici un caz lapte animal.


Tractul gastro-intestinal al unui nou-născut abia începe să funcționeze și are nevoie de timp să se adapteze chiar și laptelui matern, însă acesta conține enzime pancreatice, ceea ce ajută corpul copilului să-l digere. Riscurile alimentării cu lapte animal sunt: anemii cronice (din cauza absorbției insuficiente de fier), alergii severe (cu cât e mai mic copilul, cu atât mai mare riscul), indigestie și sindromul de mal-absorbție din cauză că elementele necesare nu v-or fi fracționate (moleculele lor fiind mult prea mari) și în consecință absorbție din laptele animal.


Când putem introduce laptele de vacă sau capră în alimentația copilului?

Mihai Stratulat: Recomand introducerea produselor lactate în diversificarea copilul nu mai devreme de 10 luni și aici vorbim despre brânză și iaurt. Aceste produse au fost supuse procesului fermentării, iar moleculele de proteină au fost fracționate în urma acestui proces. În consecință sistemul digestiv va digera mai ușor aceste alimente. Când vine vorba de lapte, recomand nu mai devreme de 1,5 ani, dar de dorit după 3 ani. 

Anastasia Popescu, pre-consultant în alăptare

fondatoarea „Mămica Alăptează”

Sursa: Mămica Alăptează

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Articole similare

Abonare newsletter

Nu ai timp să cauți evenimente kid friendly sau oferte avantajoase pentru tine și familia ta? Atunci lasa-ne pe noi să le căutam pentru tine. Aboneaza-te la newsletterul nostru și îți vom trimite lunar cele mai interesante evenimente și cele mai bune oferte.

Am înregistrat emailul tău cu succes.

Abonare newsletter

Nu ai timp să cauți evenimente kid friendly sau oferte avantajoase pentru tine și familia ta? Atunci lasa-ne pe noi să le căutam pentru tine. Aboneaza-te la newsletterul nostru și îți vom trimite lunar cele mai interesante evenimente și cele mai bune oferte.

Am înregistrat emailul tău cu succes.