Ministerul Educației și Cercetării desfășoară consultări privind proiectul Metodologiei cu privire la prevenirea și combaterea bullyingului

} Septembrie 10, 2022

Ministrul Educației și Cercetării Anatolie Topală a participat la o ședință de lucru privind consultarea proiectului Metodologiei cu privire la prevenirea și combaterea bullyingului.

La ședință au participat doamna deputat Liliana Grosu, reprezentanți ai ministerului, profesioniști în domeniile pedagogiei și psihologiei, cadre didactice și manageriale din învățământul profesional tehnic și general, elevi, specialiști practicieni și experți din Republica Moldova și România.

În esență, reglementările anti-bullying sunt un răspuns la nevoile autentice ale copiilor și tinerilor, pe de o parte, și la nevoile cadrelor de conducere și didactice, pe de altă parte, de a avea un cadru metodologic pentru o mai bună înțelegere a fenomenului și a posibilelor abordări de soluționare a acestuia. Metodologia are scopul să completeze cadrul legal existent cu privire la protecția copilului față de toate formele de violență.

Textul Metodologiei reflectă componentele de bază și răspunsurile la principalele întrebări cu privire la bullying, precum și conține instrumente practice de prevenire și intervenție, incluse în anexe. Astfel, metodologia de prevenire și combatere a bullyingului se axează pe organizarea instituțională, prevenirea, identificarea, asistența elevilor implicați, precum și monitorizarea și închiderea cazurilor de bullying.

Participanții la consultări au menționat claritatea procesului de identificare a cazurilor de bullying, pentru a putea fi delimitat de alte manifestări comportamentale ale copiilor, precum și caracterul practic al documentului. De asemenea, vorbitorii au discutat despre necesitatea implicării tuturor părților interesate în prevenirea și soluționarea cazurilor de bullying, respectând demnitatea umană, competențele și capacitățile acestora.

Amintim că modificările făcute în Codul educației prin introducerea principiului non-violenței și a noțiunii de bullying intră în vigoare la 16 septembrie 2022 și constituie un temei juridic pentru aprobarea metodologiei de prevenire și combatere a bullyingului.

Metodologia este parte a politicii de protecție față de violenţă a copiilor şi adolescenților în instituțiile de învățământ din Republica Moldova și a fost elaborată de Ministerul Educației și Cercetării cu sprijinul tehnic oferit de Alianța ONG-urilor active în domeniul Protecției Sociale a Copilului și Familiei (APSCF) și al Centrului de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC), precum și cu suportul financiar oferit de Fundația ERIKS Development Partner și Fundația Servicii de Dezvoltare din Liechtenstein.

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Articole similare

Abonare newsletter

Nu ai timp să cauți evenimente kid friendly sau oferte avantajoase pentru tine și familia ta? Atunci lasa-ne pe noi să le căutam pentru tine. Aboneaza-te la newsletterul nostru și îți vom trimite lunar cele mai interesante evenimente și cele mai bune oferte.

Am înregistrat emailul tău cu succes.

Abonare newsletter

Nu ai timp să cauți evenimente kid friendly sau oferte avantajoase pentru tine și familia ta? Atunci lasa-ne pe noi să le căutam pentru tine. Aboneaza-te la newsletterul nostru și îți vom trimite lunar cele mai interesante evenimente și cele mai bune oferte.

Am înregistrat emailul tău cu succes.