Utilizarea tehnologiei mobile în soluționarea cazurilor de dispariție. Cazul tragic al tinerei însărcinate găsită decedată.

} Aprilie 23, 2024

În era digitală în care trăim, tehnologia mobilă și dispozitivele digitale au devenit parte integrantă a vieții noastre cotidiene. În cazul unor tragedii, precum dispariție sau crimă comisă împotriva unor persoane, aceste tehnologii pot juca un rol vital în soluționarea cazului, iar, în unele cazuri chiar în salvarea de vieți. Un exemplu tragic care subliniază importanța acestor tehnologii este cazul tinerei insarcinate de 16 ani care a fost găsită decedată după ce a fost anunțată dispariția acesteia, abia peste o săptămînă.

În astfel de situații, o aplicație mobilă care ar fi putut furniza date despre locația fetei dispărute și dispozitivele digitale care au fost lângă ea până în momentul morții sale, ar fi putut face diferența dintre viață și moarte. Aceste date, cum ar fi coordonatele GPS, iar cel mai important date despre dispozitivele digitale în preajma cărora s-a aflat (WI-FI, Bluetooth, telefoane mobile) ar fi putut oferi autorităților informații cruciale pentru localizarea și recuperarea victimei într-un timp mai scurt.

De exemplu, o aplicație de urmărire a persoanelor instalată pe telefonul victimei ar fi putut furniza informații în timp real despre locația sa. Recent, o echipă talentată de ingineri români  au  lansat  aplicația mobilă acaza de urmărire pentru părinți și copii, care în afara faptului că arată locația GPS în timp real al copilului, trimite sms-uri părinților atunci cînd copilul ajunge sau pleacă  acasă, la școală sau la activitățile extrașcolare. Cînd copilul simte că este în pericol, apasă butonul de SOS din aplicație, iar aceasta alertează imediat părintele. Dar cel mai important,  are ceva ce nu are nici o aplicație de acest fel din lume. Și anume, pe parcursul întregii zile, aplicația înregistrează urmele digitale a tuturor dispozitivelor cu care interacționează telefonul copilului. Adică, din momentul în care copilul pleacă de acasă și se întoarce seara sau după amiază, aplicația acaza are în istoric ruta parcursă și toate dispozitivele digitale pe lângă care a trecut acesta (Wi-Fi de la cafenele, transport public, clădiri, bluetooth-uri de la autoturisme si telefoane mobile, etc.) Dacă se întâmplă ca copilul să dispară, atunci echipa de ingineri generează părinților sau organelor competente un raport cu aceste date, iar ei în baza raportului, pot stabili traseul copilului, pot lua decizii rapide și chiar găsi potențiali martori. Dacă se observă un dispozitiv care a fost mult timp lângă telefonul copilului și l-a urmărit, se dispune căutarea imediată a acestuia.  

Dacă poliția ar fi avut acces la aceste date în timp util, ar fi putut interveni mai rapid și ar fi avut șanse mai mari de a salva viața tinerei. De asemenea, aceste informații ar fi putut furniza indicii valoroase pentru identificarea și capturarea infractorului, contribuind la aducerea sa în fața justiției și la prevenirea altor tragedii similare în viitor.

În concluzie, cazul tragic al tinerei omorâte subliniază importanța utilizării tehnologiei mobile și a dispozitivelor digitale în soluționarea cazurilor de dispariție și crimă. Implementarea unor soluții tehnologice adecvate și colaborarea strânsă între autorități și industria tehnologică pot face diferența în salvarea de vieți și aducerea vinovaților în fața justiției.


Mai multă info despre aplicația acaza găsiți aici https://acaza.app/ . Siguranța zilei de mîine, a început ieri! Aveți grijă de cei dragi!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Articole similare

Abonare newsletter

Nu ai timp să cauți evenimente kid friendly sau oferte avantajoase pentru tine și familia ta? Atunci lasa-ne pe noi să le căutam pentru tine. Aboneaza-te la newsletterul nostru și îți vom trimite lunar cele mai interesante evenimente și cele mai bune oferte.

Am înregistrat emailul tău cu succes.

Abonare newsletter

Nu ai timp să cauți evenimente kid friendly sau oferte avantajoase pentru tine și familia ta? Atunci lasa-ne pe noi să le căutam pentru tine. Aboneaza-te la newsletterul nostru și îți vom trimite lunar cele mai interesante evenimente și cele mai bune oferte.

Am înregistrat emailul tău cu succes.