Avortul spontan! Care sunt cauzele și consecințele?

} August 17, 2022

Victoria Grejdean-Voloceai
Doctor în științe medicale, Asistent universitar
Medic obstetrician-ginecolog, Categorie superioară la IMSP Spitalul Clinic Municipal Nr.1

Avortul spontan este cea mai frecventă complicație a sarcinii precoce. Frecvența lui descrește odată cu înaintarea în sarcină. Incidența avorturilor spontane în literatura de specialitate variază de la 8-20%.

#avort spontan #iCopil #aiCopil

Care sunt cauzele avortului spontan?

Cauzele pierderii spontane a sarcinii sunt multiple:

Cauzele cromozomiale reprezintă circa 60 % din cauzele avorturilor spontane. Cuplurile care au avut experiența neplăcută de a pierde sarcina spontan, de cel puțin două ori, pot fi testate la medicul genetician, pentru a identifica dacă prin cariotipare au anomalii cromozomiale.

Dacă ați suferit un avort spontan nu vă alarmați. Literatura de specialitate confirmă faptul că după un avort spontan survine o sarcină, pe care o puteți finisa cu succes. Dacă survine un al doilea avort spontan, este necesar deja examenul geneticianului.

Anomalii uterine și incompetența istmico-cervicală —  uterul septat, uterul bicorn, în formă de șa, pot fi cauze ale avorturilor spontane din cauza că embrionul fie nu se poate implanta, fie o dată implantat nu se poate alimenta suficient pentru a se dezvolta în continuare. Cauzele uterine reprezintă circa 10% din motivele avorturilor spontane.

De asemenea, un col uterin scurtat sau întredeschis reprezintă un motiv al avorturilor spontane, deoarece către sfârșitul primului  trimestru de sarcină fătul crește suficient de mult ca să  modifice structura colului uterin. Dacă cervixul este modificat, atunci el poate fi cauza unui avort spontan.

Cauzele imunologice – procesul de concepție de multe ori nu este acceptat de către organismul matern, este perceput ca un corp străin care trebuie expulzat. Sindromul antifosfolipidic este una dintre cauzele imunologice ale avorturilor spontane.

Cauze hormonale – diabet zaharat, hipotiroidie, sindromul ovarelor polichistice.

Cauze infecțioase – cel mai frecvent Mycoplasma hominis și Ureaplasma urealyticum care conviețuiesc în tractul genital feminin măresc riscul avorturilor spontane. Acestea pot cauza inflamația endometrului, făcând imposibilă dezvoltarea de mai departe a embrionului.

Alte cauze ar fi: fumatul, alcoolul, drogurile și alte toxine.

Care sunt consecințele? Sigur, consecința cea mai gravă în cazul avorturilor spontane este de natură psihologică. Pacientele cu avorturi spontane necesită consilierea unui psiholog și aportul moral al familiei, în special al soțului în vederea depășirii unui moment atât de dureros ca pierderea unei sarcini.

Alte articole la tema:

Pași necesari pentru o sarcină în siguranță .

Sarcina și infecția COVID-19. Ce ar trebui să cunoaștem

5 1 vote
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Articole similare
Despre pește..

Despre pește..

Mod de preparare: Peștele se coace sau se fierbe. Morcovul și sparanghelul la fel, se pot fierbe sau coace. Avocado se servește crud. Să aveți poftă! Somonul  este bogat în vitamina B1, B2, B3, B6, vitamina A și vitamina D, însă ceea ce îl face foarte valoros...

CUPLUL INFERTIL 

CUPLUL INFERTIL 

Victoria Grejdean-VoloceaiDoctor în științe medicale, Asistent universitarMedic obstetrician-ginecolog, Categorie superioară la IMSP Spitalul Clinic Municipal Nr.1 Infertilitatea reprezintă o problemă medico-socială complexă, a cărei incidență înregistrează 8-29%...

Abonare newsletter

Nu ai timp să cauți evenimente kid friendly sau oferte avantajoase pentru tine și familia ta? Atunci lasa-ne pe noi să le căutam pentru tine. Aboneaza-te la newsletterul nostru și îți vom trimite lunar cele mai interesante evenimente și cele mai bune oferte.

Am înregistrat emailul tău cu succes.

Abonare newsletter

Nu ai timp să cauți evenimente kid friendly sau oferte avantajoase pentru tine și familia ta? Atunci lasa-ne pe noi să le căutam pentru tine. Aboneaza-te la newsletterul nostru și îți vom trimite lunar cele mai interesante evenimente și cele mai bune oferte.

Am înregistrat emailul tău cu succes.