Victoria Grejdean-Voloceai
Doctor în științe medicale, Asistent universitar
Medic obstetrician-ginecolog, Categorie superioară la IMSP Spitalul Clinic Municipal Nr.1
Sarcina reprezintă o stare fiziologică în viața fiecărei femei. În practica zilnică totuși mă confrunt cu situații clinice în care foarte multe dintre gravide nu cunosc cauzele și cum ar trebui să gestioneze o situație clinică asociată cu sîngerări în perioada sarcinii. Sigur că apariția unui astfel de simptom sperie, dar cel mai tare agită – NECUNOAȘTEREA! Din moment ce vei cunoaște care sunt principalele cauze ale sângerării vaginale, TU, draga mea graviduță, vei putea să le recunoști și să știi când apelezi medicul obstetrician – ginecolog.
Care sunt totuși cauzele sângerării vaginale în sarcină? Și cel mai important cum să procedezi urmează mai jos.
Trimestrul I:
- Principala cauză a sîngerării în primul trimestru de sarcină este datorată implantării – numită sîngerare de implantare. În această perioadă se poate întâmpla ca şi după actul sexual sau datorită unei infecţii pelvine sau ale tractului urinar să prezinţi sîngerare. Dacă durează mai mult de o zi – două, sau este mai mult decât o cantitate mică, câteva picături, cel mai bine este să consulţi medicul. Între timp, nu utiliza tampoane interne şi evită contactul sexual până când sîngerarea nu se opreşte.
- Avortul spontan – care în literatura medicală se clasifică în (iminent, incipient, în evoluție, incomplet și complet) se asociază cu sîngerări vaginale de la cantități minimale pînă la hemoragii vaginale care se pot complica inclusiv cu șocul hemoragic. De obicei avortul spontan este însoțit și de dureri sau crampe abdominale. Mai rar febră sau frisoane. Cum procedați? Apelați medicul obstetrician ginecolog, care în baza examenului ginecologic și ultrasonografic va aprecia tactica de conduită ulterioară.
- Sarcina ectopică – determină sîngerări scunde, de obicei maronii, asociate cu dureri sau crampe abdominale cu localizare preponderant pe dreapta sau pe stânga în regiunea hipogastrică. Acțiunile Dvs? Anunțați medicul obstetrician-ginecolog, care în baza examenului ginecologic și ultrasonografic, uneori chiar în baza aprecierii HCG în sânge va aprecia diagnosticul cert și pașii de gestionare a cazului clinic.
- Cancerul cervical – o patologie care poate fi prezentă în sarcină și care poate fi asociat cu sîngerări de la cele mai scunde cantitativ până la hemoragii masive. Pașii Dvs? Vizitați cât mai curînd medical obstetrician-ginecolog, care efectuând un examen ginecologic, va constata diagnosticul.
Trimestrul II și III se asociază cel mai frecvent cu 2 diagnosticuri:
- Placenta praevia
- Apoplexia utero-placentară (mai este numită și decolarea prematură a placentei normal inserate).
Ambele diagnosticuri sunt stabilite doar de către medicul obstetrician-ginecolog în baza unui examen ginecologic și ultrasonografic!
Cum procedezi?
- Contactează imediat medicul daca ai o sîngerare vaginală în orice cantitate
- Contactează imediat medicul daca ai o sîngerare vaginală în orice cantitate însoțită de dureri abdominale, crampe, febră, frisoane sau contracții.
Rețineți: în toate cazurile, adresarea precoce este esențială!
Fiți informate și sănătoase dragelor! Nu uitați că orice om informat este un om protejat! Sarcină ușoară și fără peripeții!
Mai multe articole ale doctorului Victoria Grejdean Voloceai puteți citi mai jos:
Pași necesari pentru o sarcină în siguranță.
Ce este avortul spontan?
Sarcina și infecția COVID-19. Ce ar trebui să cunoaștem?